Кабмін змінив умови купівлі та термін обігу військових облігацій

Уряд України збільшив термін обігу військових облігацій та пом’якшив умови купівлі таких ОВДП за кошти місцевих бюджетів, повідомляє Banker.ua з посиланням на матеріали РБК-Україна.

Інвестори у військові ОВДП підтримали армію вже на майже на 35 млрд грн •  Prompolitinform

Так, зміни до постанови про купівлю та розміщення державних цінних паперів в умовах воєнного стану передбачають збільшення максимального терміну обігу військових ОВДП з 15 до 30 років.

Плюс постановою № 572 від 13 травня 2022 року Кабмін спростив умови для розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів шляхом придбання ОВДП, скасувавши норму щодо відсутності простроченої кредиторської заборгованості за відповідним фондом місцевого бюджету.

Варто зазначити, що рішення щодо здійснення запозичень шляхом поетапного випуску військових ОВДП було ухвалене Урядом 25 лютого.

Обсяг таких запозичень – до 400 млрд гривень, а номінальна вартість одного ОВДП – 1000 гривень. Заявлений купонний період – один рік, тоді як доходність облігацій становить 11% річних.

Щоб стимулювати ринковий попит на військові ОВДП, Нацбанк вдався до пом’якшення підходів до оцінки вартості облігацій, що приймаються у заставу за кредитами рефінансування. Крім того, НБУ запровадив нові моделі обліку цінних паперів нерезидентів та пішов на розширення можливостей застосування «лінку» з міжнародним депозитарієм.

Плюс регулятор схвалив переказ коштів за кордон, які будуть отримані нерезидентами внаслідок виплати погашення або сплати доходу за облігаціями внутрішньої держпозики після 1 квітня 2023 року.

Нагадаємо, за підсумками ОВДП-аукціонів 10 травня до держбюджету України було спрямовано 4,74 млрд гривень.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd