Кабмін затвердив бюджет на 2023 рік

Кабінет міністрів схвалив проєкт бюджету України на 2023 рік.

Уряд схвалив проект Державного бюджету України на 2023 рік » Профспілка  працівників освіти і науки УкраїниПро це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Видатки на безпеку й оборону зростуть в понад 4 рази до 1,136 трлн грн: кошти підуть на зарплати військовим, забезпечення армії, ремонт та закупівлі техніки та зброї тощо; пенсії, субсидії, виплати ВПО, допомога малозабезпеченим родинам, витрати на медицину та освіту становлять понад 800 млрд грн.

Фінансування Пенсійного фонду зросте на понад 30 млрд грн. Соціальні видатки становитимуть 35% бюджету; передбачено зменшення на 11,6 млрд грн проти 2022 року видатків на органи державної влади: скорочується кількість чиновників, зарплати та премії (крім силових структур).

Також створюється бюджетний Фонд ліквідації наслідків російської збройної агресії у розмірі не менше 19 млрд грн. До нього спрямують конфісковані російські кошти кошти та міжнародну допомогу на швидке відновлення. Додаткова дотація на компенсації витрат для місцевих бюджетів через війну становить 24 млрд грн. Власні доходи бюджету становлять 1,28 трлн грн, видатки – 2,57 трлн грн. Дефіцит закладено у понад 3 млрд дол щомісячно, або 20% ВВП.

Фінансувати дефіцит уряд планує, передусім, шляхом запозичень у сумі 1,5 трлн грн. Зокрема, з цієї суми 1,4 трлн грн припадає на зовнішні запозичення, ще 90,7 млрд грн – внутрішні.

Крім того, мінімальна заробітна плата з 1 січня 2023 року становитиме 6700 грн на місяць, прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць – 2589 гривень.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd