Фондові індикатори США впали в п'ятницю і за підсумками всього тижня

Американські фондові індикатори впали в п'ятницю на даних про збереження високої інфляції в країні.

Dow Jones Industrial Average знизився на 336,99 пунктів (1,02%) і склав 32816,92 пунктів. Лідерами падіння котирувань серед компонентів індексу, крім Boeing, стали акції Microsoft Corp (NASDAQ:MSFT), що подешевшали на 2,2%.

Значення Standard & Poor's 500 за день зменшилося на 42,28 пунктів (1,05%) - до 3970,04 пунктів. Індекс Nasdaq Composite за підсумками сесії впав на 195,46 пункту (1,69%) і становив 11394,94 пунктів.

За підсумками всього минулого тижня Dow Jones втратив 3%, що стало найзначнішим падінням з вересня минулого року. При цьому індекс завершив "у мінусі" вже четвертий тиждень поспіль. S&P 500 з понеділка по п'ятницю опустився на 2,7%, Nasdaq - на 3,3%.

Акції Boeing Co (NYSE:BA). за день подешевшали на 4,8% на повідомленні про нове призупинення поставок Dreamliner 787 через проблеми з документацією.

Компанія Warner Bros. Discovery збільшила виручку в 4-му кварталі в 3,5 раза, проте показник не виправдав прогнозів ринку. Котирування паперів медіакомпанії знизилися на 1,1%.

Ціна акцій Carvana Co., що торгує уживаними автомобілями, впала на 20,5% через слабку квартальну звітність.

Папери Apple Inc. (NASDAQ:AAPL) подешевшали на 1,8%, Intel Corp (NASDAQ:INTC). - на 1,8%, Tesla (NASDAQ:TSLA) - на 2,6%, Salesforce (NYSE:CRM) Inc. - на 1,2%.

Тим часом ціна паперів Beyond Meat (NASDAQ:BYND) злетіла більш ніж на 10%. Виробник рослинних замінників м'яса скоротив чистий збиток у жовтні-грудні на 17%, зокрема, завдяки зниженню операційних витрат. Прибуток у розрахунку на акцію і виручка перевершили очікування експертів.

Витрати населення США в січні зросли на 1,8% порівняно з попереднім місяцем, повідомив Мінторг країни в п'ятницю. Це максимальний підйом із березня 2021 року. Доходи американців збільшилися на 0,6%.

Аналітики в середньому прогнозували підвищення першого показника на 1,3%, другого - на 1%, повідомляє Trading Economics.

Індекс споживчих цін (індекс PCE) у січні збільшився на 0,6% відносно попереднього місяця (максимальний приріст за півроку), а в річному вираженні підвищився на 5,4%. У грудні він піднявся на 0,2% і 5,3% відповідно.

Індекс PCE Core, який не враховує вартість продуктів харчування та енергоресурсів, збільшився на 0,6% за місяць (у грудні - на 0,4%). У річному вираженні зростання індикатора, який уважно відстежує Федеральна резервна система під час оцінки ризиків інфляції, прискорилося до 4,7% порівняно з 4,6% у грудні. При цьому експерти очікували менш значного підйому - на 0,4% і 4,3% відповідно.

Збереження високої інфляції може підштовхнути Федрезерв до того, що він підніме відсоткові ставки до більш високого рівня і не знижуватиме їх більш тривалий період часу.

"Дані про PCE Core були дуже розчаровуючими", - зазначає головний аналітик Federated Hermes Філіп Орландо. "Інфляція стійка, і не знижується так швидко", як очікувалося, заявив він виданню MarketWatch. Це, на його думку, змушує інвесторів нервувати через те, що "ФРС, можливо, доведеться стати ще агресивнішою, ніж ми думали місяць-два тому".

Продажі нових будинків у США в січні підскочили на 7,2% порівняно з попереднім місяцем і становили 670 тис. у перерахунку на річні темпи, за даними Мінторгу. Це максимальний показник із березня 2022 року. Аналітики в середньому очікували підвищення лише на 0,7%, повідомляє Trading Economics.

Індекс споживчої довіри в США в лютому підвищився до 67 пунктів порівняно з 64,9 пункту попереднього місяця, свідчать остаточні дані Мічиганського університету, який розраховує цей показник. Цей рівень є максимальним за тринадцять місяців. Експерти не очікували перегляду з попередньо оголошеного рівня в 66,4 пункту.

Інфляційні очікування на середньострокову перспективу (найближчий рік) серед населення в лютому зросли до 4,1% з 3,9% місяцем раніше. Американці стали очікувати вищу інфляцію вперше з жовтня 2022 року.


ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd