Федрезерв США знову підняв ключову ставку і допускає нові підвищення

Федеральний резерв США знову підняв ключову ставку і називає «доречними» нові підвищення з метою приборкання країни інфляції.

Федеральная Резервная Система США (ФРС, Федеральный резерв) — Финансовый  журнал ForTrader.org

На тлі інфляції, що прискорюється, ФРС США вивів ключову ставку в діапазон 2,25%-2,5, оголосивши про четверте поспіль підвищення показника (під час двох останніх переглядів Федрезерв підвищив ставку на 75 базисних пунктів).

Таким чином, за червень-липень Федеральний резерв підвищив ставку на 150 б.п.

У той же час, учасники ринку у своїх прогнозах припускали, що в липні ФРС могла вдатися до підвищення одразу на 100 базисних пунктів.

Варто зазначити, що в планах регулятора – досягти діапазону ставки від 3,25 до 3,5% до кінця року. На думку інвесторів, діапазон становитиме 3,5%-3,75%.

Таким чином, у рамках прагнення до досягнення максимальної зайнятості та повернення інфляції до мети у 2% американський регулятор називає подальше підвищення діапазону «доречним».

Інфляція в США залишається високою: споживчі ціни в країні за підсумками червня збільшилися на 9,1% у річному вираженні – це найвище з грудня 1981 зростання.

Стрімке збільшення інфляційного тиску у Сполучених Штатах насамперед викликане зростанням цін на енергоносії. Зростання інфляції перевершило очікування експертів, які ставили на підвищення показника в червні в межах 8,8% (у травні зліт споживчих цін у річному вираженні становив 8,6%, а у квітні – 8,3%).

За даними Федерального бюро статистики праці США, індекс енергетичних цін за останній рік піднявся на 41,6%, тоді як індекс цін на бензин зріс на 59,6%.

Як зазначають у Комітеті з відкритих ринків, війна рф проти України тягне за собою величезні людські та економічні проблеми, створюючи додатковий тиск на інфляцію та негативно впливаючи на глобальну економічну діяльність.

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд вкотре погіршив прогноз зростання світової економіки: згідно з останньою оцінкою МВФ, у 2022 році очікується уповільнення глобального економічного зростання до 3,2%.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd