Економіка України може зрости на 25% вже наступного року

Швидке відновлення економіки України можливе, але лише за умови завершення бойових дій та за масштабної підтримки зарубіжних партнерів. Таку думку в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» висловив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук, повідомляє Banker.ua.

Економіка України впаде на 30%, наступного року відновиться на 25%, – ЄБРР  - Zаробітчани LIVE - онлайн видання. Тільки актуальні новини. Новини України  та світу для заробітчан.

За словами заступника голови Нацбанку, найбільш оптимістичний сценарій з усіх, що розглядаються регулятором, передбачає падіння ВВП України за підсумками 2022 року на третину. Проте, зазначає Сергій Ніколайчук, за умови завершення бойових дій та за масштабної підтримки закордонних партнерів українська економіка може відновитися на 25% вже наступного року.

Заступник голови НБУ також звертає увагу на те, що на сьогоднішній день регулятором представлена лише базова оцінка на 2022 рік: на 2023-й прогнозу поки що немає. З урахуванням поточного рівня невизначеності Нацбанк ухвалив рішення прорахувати можливі сценарії для нинішнього року та в перспективі коригувати свої дії.

За словами Ніколайчука, НБУ поки що не бачить особливого сенсу у публікації середньострокових прогнозів.

«Нам потрібні макроекономічні прогнози, перш за все, для ухвалення рішень щодо монетарної політики», – констатував він.

Варто зазначити, що, згідно з прогнозом, представленим Європейським банком реконструкції та розвитку, після спаду на 30% у 2022 році ВВП України вже наступного року зросте на 25%.

Водночас, аналітики Світового банку допускають падіння української економіки за підсумками поточного року на 45,1% та відновлення ВВП країни у 2023 році на рівні 2,1%.

Міжнародний валютний фонд при цьому прогнозує на 2022-й скорочення ВВП України на 35%, тоді як прогнозів на наступні роки не дає.

Нагадаємо, глава НБУ Кирило Шевченко припускає падіння реального ВВП України 2022-го на третину, а керівник Dragon Capital прогнозує скорочення економіки в умовах затяжної війни на 39%.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd