Через падіння курсу євро до долара Україна втратила $155 млн резервів – Нацбанк

Через зниження курсу євро до долара міжнародні резерви України скоротилися на $155 млн.

Курс євро зрівнявся з доларом вперше за 20 років — УНІАН

Як повідомляє прес-служба НБУ, зниження курсу євро до долара на міжнародних ринках вплинуло на оцінку обсягу міжнародних резервів України.

Так, зазначають у Нацбанку, з початку року через зміну курсів іноземних валют резерви країни скоротилися на $340,2 млн, зокрема й за рахунок падіння курсу євро – на $155,3 млн.

За даними НБУ, обсяг міжнародних резервів України станом на 1 липня становив $22 756,9 млн: з початку року показник упав на 26,5% або на $8 184,08 млн.

81,1% резервів України – $18 445,65 млн – номіновано у валюті США, тоді як 6,3% або $1 429,33 млн – у євро.

Водночас, додають у Нацбанку, падіння євро у парі з доларом суттєвого впливу на обсяг валютної виручки від українського експорту не вплине.

«Основним фактором, який зараз стримує експорт з України, є ускладнена логістика, а також втрата частини виробничих потужностей. Курс, за яким здійснюються експортні операції, за таких умов відіграє другорядну роль», – зазначають у НБУ.

Це, за даними регулятора, підтверджується зміною структури надходжень від експортних операцій, що спостерігається з початку повномасштабного вторгнення.

Так, зазначають у Нацбанку, незважаючи на послаблення євро до долара, обсяги валютних надходжень за експорт у валюті США протягом останніх 5 місяців скоротилися в середньому на 11%, тоді як у євро – зросли на 11%.

«Це пов’язано, зокрема, зі збільшенням частки експорту до Європи», – констатують у НБУ.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd