Ціни на нафту рвуться вгору третій день поспіль: дані торгів

На тлі дефіциту пропозиції ціни на «чорне золото» знову пішли вгору: вранці у вівторок вартість Brent перевищувала $116 за барель.

Екскременти диявола": чому ціна на нафту так впливає на економіку і коли це  завершиться - BBC News Україна

28 червня еталонні марки нафти подорожчали в межах 1-1,1%: за барель Brent вранці у вівторок давали $116,35, тоді як вартість WTI піднімалася до $110,7.

Нафтові котирування зростають на тлі перспектив дефіциту пропозиції: два великі виробники – Саудівська Аравія та ОАЕ – близькі до домовленостей про короткострокові обмеження потужностей, повідомляють у Commonwealth Bank. До подальшого обмеження постачання можуть також призвести політичні заворушення в Еквадорі та Лівії.

Водночас, додають експерти Haitong Futures, ринкові настрої сьогодні залишаються нестійкими на тлі геополітичних факторів та очікувань трейдерів щодо подальшої ситуації на ринку.

Вчорашнє зростання цін, зазначається у публікації, було пов’язане з перспективою впровадження кроків проти російського експорту нафти та газу під час зустрічі лідерів країн Великої сімки у Німеччині.

Варто зазначити, що експерти ОПЕК+ переглянули оцінку профіциту нафти на світовому ринку у 2022 році з 1,4 млн б/д до 1 млн б/д. Зниження показника пов’язане з включенням до нового звіту Альянсу оновлених даних за 2021-й та даних за січень-травень поточного року, вплив яких стане відчутним у 2023-му.

Згідно з новою оцінкою, у II та III кварталах 2022 року очікується додаткове вивільнення 282,7 млн барелів сировини зі стратегічних нафтових запасів, включаючи 62,7 млн барелів, які були анонсовані до вивільнення МЕА з березня 2022 року та 220 млн барелів – з квітня.

До кінця поточного року, як очікується, комерційні запаси країн ОЕСР будуть на 104 млн барелів нижчими, ніж у період з 2015 по 2019 рік і становитимуть 2,82 млрд бар.

Оцінка зростання попиту на нафту в 2021 та 2022 роках залишилася на рівні 5,7 млн б/д та 3,4 млн б/д відповідно.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd