Бізнес і населення активно скуповують військові ОВДП: кількість інвесторів перевищила 43 000

Кількість фізичних та юридичних осіб, які інвестували у військові ОВДП, перевищила 43 000, повідомляє Banker.ua з посиланням на дані Мінфіну.

Відбулося перше погашення за військовими ОВДП - IBFЗ початку повномасштабної агресії з боку росії Мінфін провів 27 аукціонів із продажу військових облігацій внутрішньої держпозики. В результаті розміщення гривневих держпаперів, а також ОВДП, номінованих у доларах та євро, до держбюджету надійшло понад 55,2 млрд гривень, $144,1 млн та €176,5 млн.

Згідно з даними, оприлюдненими депозитарієм Нацбанку, найбільший ОВДП-портфель сьогодні – в українських банків-первинних дилерів, серед яких як державні банки (Приват, Укргазбанк, Укрексім, Ощадбанк), так і приватні фінустанови плюс банки з іноземним капіталом (Райф, ОТП Банк , Сітібанк, ПУМБ, банк «Південний», Альфа-Банк та Кредобанк).

При цьому рекордними темпами зростає кількість фізичних та юридичних осіб, які інвестують у військові ОВДП.

Так, повідомляє депозитарій НБУ, минулого тижня до купівлі військових облігацій внутрішньої держпозики приєдналися понад 30 000 громадян та представників бізнесу. Таким чином, протягом семи днів кількість вкладників серед фізичних та юридичних осіб збільшилась з 11 800 до 43 300.

За даними регулятора, рекордне зростання кількості інвесторів у рамках даних категорій пов’язане з тим, що учасники ринку капіталу в координації з депозитарієм НБУ, біржами та центральним контрагентом запровадили нові цифрові сервіси плюс у користувачів з’явився доступ до модернізованих сервісів API-взаємодії системи «Депозитарій НБУ».

У Нацбанку повідомляють, що сукупний ОВДП-портфель (військові облігації) українських фізичних та юридичних осіб станом на 9 травня перевищує 4,6 млрд гривень, $45,7 млн та €25,6 млн. У власності нерезидентів сьогодні – 66,7 млн грн.

Нагадаємо, придбати військові ОВДП можна як через банки, які виступають у якості первинних дилерів, так і через ліцензовані інвестиційні фірми.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd