Боротьба з інфляцією: Банк Англії підвищив ключову ставку до максимуму за 13 років

В рамках боротьби з інфляцією Банк Англії більшістю голосів підвищив ключову ставку з 0,75 до 1%, повідомляє Banker.ua з посиланням на ЕП.

На фоне рекордной инфляции Банк Англии повысил ключевую ставку — МинфинПідвищення ключової ставки з 0,75% до 1% Банком Англії стало максимальним переглядом за останні 13 років. Показник зріс до рівня 1% уперше із березня 2009 року.

Після початку коронакризи англійський регулятор опустив ключову ставку до історичного мінімуму в 0,1%. Поступове підвищення показника почалося з грудня 2021 року в рамках боротьби зі зростаючою інфляцією.

За словами представників Банку Англії, різке посилення глобального інфляційного тиску відбулося на тлі вторгнення російського агресора в Україну.

Напад росії, наголошується в повідомленні англійського регулятора, спровокував суттєве погіршення перспектив економічного розвитку як самої Великобританії, так і всього світу.

Війна плюс стрімке поширення COVID-19 у КНР призвели до зростання занепокоєння щодо подальшого порушення ланцюга поставок, додають у банку Англії.

Варто зазначити, що на сьогоднішній день інфляція у Великій Британії досягає 7%: за підсумками року, згідно з прогнозом, показник зросте до 10,25% при економічному піднесенні країни на рівні 3,75%.

Рішення про підвищення ключової ставки з 0,75% до 1% було ухвалено Банком Англії на засіданні 4 травня: цей крок схвалено більшістю голосів. Члени комісії, які опинилися у меншості, голосували за підвищення показника одразу до 1,25%.

Нагадаємо, вперше з 2000 року Федрезерв США пішов на перегляд ключової ставки одразу на 50 базисних пунктів: показник був підвищений з 0,25-0,5% до 0,75-1% річних.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd