Bloomberg: світові ринки зіткнулися з кризою через брак доларів

Лікарні відкладають операції на Шрі-Ланці, міжнародні рейси припиняють у Нігерії, автомобільні заводи закривають у Пакистані — все це стало наслідком кризи через брак доларів, пише Bloomberg.

«У цих неспокійних країнах назріває справжня криза, і для деяких все може стати ще гірше, — вважає Хаснайн Малік, стратег по ринках, що розвиваються, і прикордонних ринках Tellimer у Дубаї. — Інвестори повинні стати ще більш пильними під час перевірки вразливості та диференціації ризиків країни, щоб не бути здивованими наступною Ганою або Шрі-Ланкою».

Нестача доларів обмежує доступ до багатьох речей — від сировини до ліків, тоді як уряди намагаються впоратися з боргами, прагнучи отримати пакети допомоги Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Як зазначає Bloomberg, проблеми у низці економік погіршилися разом із відновленням долара. За даними агентства, такі тенденції змусять керуючих капіталом діяти обережніше при розподілі інвестицій.

Міжнародні перевізники призупинили польоти до Нігерії через труднощі з репатріацією доларів із країни. У Бангладеш виробники електроенергії вимагають від центробанку $1 млрд для імпорту палива, щоб запобігти енергетичній кризі, що насувається. Малаві стикається з нестачею фармацевтичних препаратів, добрив та дизельного пального на тлі скорочення імпорту через кризу.

2022 року у МВФ попросили допомогу Бангладеш, Пакистан і Шрі-Ланка. На Шрі-Ланці у квітні 2022 року стався дефолт із зовнішнього боргу, а Пакистан опинився на межі дефолту на тлі скорочення валютних резервів. У цих країнах виявилася нестача не тільки палива, а й, наприклад, ліків та медичного обладнання.

«Ці країни загрузли в економічному колапсі, а деякі, наприклад, Пакистан, балансують на межі чергового дефолту, — сказав Джон Марретт, старший аналітик Economist Intelligence Unit у Гонконгу. — Більшість їхньої економіки зазнає труднощів. Валюта теж коштує набагато менше.

Війна росії в Україні, а також посилення політики Федеральною резервною системою призвели до зростання долара. Як наслідок, бюджети багатьох прикордонних економік зазнали великих збитків через зростання цін на енергоносії, пише Bloomberg.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd