Банк Канади підвищив облікову ставку до максимуму з 2008 року

Центробанк Канади підвищив базову відсоткову ставку на 50 базисних пунктів до 3,75% — максимуму з 2008 року. Це вже шосте підвищення ставки в цьому році.

Агрессивный подъем ключевой ставки Центробанка Канады - Лента новостей ::  Наша Газета – новости Монреаля и Канады, русская газета, russian newspaper,  business, journal russe, Montreal, Quebec, Canada

Про це повідомляє Financial Times.

Більшість економістів і майже всі найбільші банки Канади очікували більшого підвищення – одразу на 0,75 відсоткового пункту.

«У Канаді економіка продовжує працювати в умовах надлишкового попиту, а ринки праці залишаються напруженими. Попит на товари і послуги як і раніше випереджає здатність економіки забезпечити їх пропозицію, що чинить тиск на інфляцію», — йдеться в заяві Банку Канади.

Натомість центробанк зафіксував ефект від підвищення ставок: ціни на нерухомість знижуються, а витрати домогосподарств пом'якшуються. Попри це, інфляція залишається стійкою – у вересні споживчі ціни зросли на 6,9% в річному вимірі проти 8,1% в червні, але уповільнення переважно зумовлене зниженням цін на бензин.

«Показники базової інфляції, за якими слідкує банк, поки що не демонструють суттєвих ознак послаблення фундаментального цінового тиску. Короткострокові інфляційні очікування залишаються високими, що збільшує ризик того, що підвищена інфляція утримуватиметься», — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Канада та Велика Британія підтримали кредит Європейського банку реконструкції та розвитку для Нафтогаз та Укренерго на загальну суму 90,9 млн євро.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd