Американські фондові індикатори зросли на позитивних статданих і корпоративних новинах

Торги в четвер фондові індекси США завершили зростанням на сприятливих корпоративних новинах, а також на статданих, які засвідчили, що американська економіка залишається гнучкою, незважаючи на істотне посилення грошово-кредитної політики Федеральною резервною системою (ФРС).

Американський фондовий ринок упав вдруге за тиждень

Індекс Dow Jones Industrial Average піднявся на 205,57 пунктів (0,61%) і становив 33949,41 пунктів. Standard & Poor's 500 збільшився на 44,21 пунктів (1,1%) - до 4060,43 пунктів. Nasdaq Composite додав 199,06 пунктів (1,76%) і становив 11512,41 пунктів.

Ціна акцій Tesla (NASDAQ:TSLA) Inc. підскочила на 11% за підсумками торгів. Американський виробник електромобілів зафіксував рекордний чистий прибуток у 4-му кварталі 2022 року і суттєво збільшив виручку. Компанія також повідомила, що група банків відкрила їй поновлювану кредитну лінію на $5 млрд строком на 5 років. Розмір кредитної лінії може бути збільшено на суму до $2 млрд.

Папери Chevron Corp (NYSE:CVX). подорожчали на 4,9%. Одна з найбільших нафтовидобувних компаній США схвалила нову програму викупу акцій на суму до $75 млрд. Нова програма стартує 1 квітня і стане однією з найбільших у корпоративному секторі США.

Акції American Airlines (NASDAQ:AAL) Group додали в ціні 2,2%. Авіакомпанія збільшила виручку в 4-му кварталі 2022 року в 1,4 раза, до рекордного для жовтня-грудня значення, завдяки підйому попиту і цін на авіаперевезення. Її скоригований прибуток був максимальним із третього кварталу доковідного 2019 року.

Вартість паперів Mastercard Inc (NYSE:MA). знизилася на 1,4%, незважаючи на сильну звітність компанії за 4-й квартал. Виручка і скоригований прибуток компанії в жовтні-грудні перевершили прогнози ринку.

Акції International Business Machines (IBM (NYSE:IBM)) подешевшали на 4,5%, незважаючи на сильну квартальну звітність компанії. Головний фінансовий директор IBM Джеймс Кавана заявив в інтерв'ю Bloomberg, що компанія планує скоротити близько 3,9 тис. робочих місць.

Згідно з попередніми даними Мінторгу США, ВВП країни в 4-му кварталі збільшився на 2,9% у перерахунку на річні темпи після підйому на 3,2% у попередньому кварталі. Консенсус-прогноз аналітиків, який наводить Trading Economics, передбачав ослаблення економічного зростання до 2,6%.

"Звіт Мінторгу дає змогу припустити, що економіка США залишається відносно сильною, незважаючи на агресивні заходи Федрезерву, який намагається уповільнити інфляцію", - зазначає головний інвестиційний директор BMO Family Office Керол Шлейф, слова якої наводить Market Watch.

Більш істотне ослаблення темпів економічного зростання, однак, може статися раніше, ніж очікують інвестори, попереджає Кріс Грізанті, який відповідає за стратегію на фондовому ринку в MAI Capital Management.

"Ми вважаємо, що економіка США досить серйозно сповільнить зростання до весни", - говорить експерт.

Дані Мінпраці, також опубліковані вчора, підтвердили стійкість ринку праці США, що зберігається.

Кількість американців, які вперше звернулися по допомогу з безробіття, минулого тижня зменшилася на 6 тис. - до 186 тис. осіб, що є мінімумом з квітня 2022 року.

Тим часом, звіт Мінторгу США щодо ринку житла виявився неоднозначним. Продажі нових будинків у Штатах у грудні зросли на 2,3% порівняно з попереднім місяцем, становивши 616 тис. у перерахунку на річні темпи. При цьому листопадові дані були переглянуті з істотним погіршенням: позаминулого місяця в країні було реалізовано 602 тис. будинків, а не 640 тис., як повідомлялося раніше.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd