Американські фондові індекси зросли на 1,1-1,5%

Американські фондові індекси завершили торги в понеділок підйомом більш ніж на 1% після падіння за підсумками попереднього тижня.

Інвестори чекають даних про інфляцію за січень, які будуть опубліковані у вівторок, для того, щоб оцінити подальші дії Федеральної резервної системи.

S&P 500 минулого тижня впав на 1,1%, що стало найзначнішим зниженням із середини грудня. Трейдери занепокоєні підвищенням прибутковості держоблігацій, що вказує на ймовірність подальшого збільшення вартості запозичень Федрезервом, причому до більш високого рівня, ніж передбачалося раніше, зазначає MarketWatch.

Ф'ючерси на розмір базової ставки говорять про те, що ФРС може підняти її до 5,2% річних до серпня. Кілька тижнів тому трейдери розраховували на те, що пік буде знаходитися нижче 5%, і це сприяло сильному підйому ринку акцій на початку року.

"Дані про споживчі ціни в США цього тижня можуть стати руйнівною силою для ринку, який насолоджувався більш спокійними прогнозами інфляції останніми місяцями", - вважає керуючий партнер SPI Asset Management Стівен Іннес.

Згідно із середнім прогнозом аналітиків, індекс споживчих цін у січні зріс на 6,2% у річному вираженні порівняно з підвищенням на 6,5% попереднього місяця. Якщо очікування виправдаються, рівень інфляції буде найнижчим із жовтня 2021 року, зазначає Trading Economics. Однак менш значне уповільнення темпів зростання цін може мати вкрай негативний вплив на ринок, вважають експерти.

Крім того, інвестори продовжують оцінювати поточний сезон корпоративної звітності, який не виглядає надихаючим, зазначає старший аналітик Factset Джон Баттерс.

До теперішнього моменту опублікували фінансові результати майже 70% компаній, акції яких входять до розрахунку S&P 500, і їхній прибуток перевершив очікування аналітиків на 1,1%. За останні п'ять років середній рівень перевищення становить 8,6%. У 69% компаній, що відзвітували, прибуток у розрахунку на акцію виявився кращим за прогнози, що також нижче середнього за п'ять років значення в 77%.

Dow Jones Industrial Average у понеділок збільшився на 376,66 пунктів (1,11%) і досяг 34245,93 пунктів. Лідерами підвищення котирувань серед компонентів індексу стали акції Microsoft Corp (NASDAQ:MSFT), що подорожчали на 3,1%, Intel Corp (NASDAQ:INTC). - на 2,7% і Salesforce (NYSE:CRM) Inc. - на 2,4%.

Значення Standard & Poor's 500 за день зросло на 46,83 пунктів (1,14%) - до 4137,29 пунктів.

Індекс Nasdaq Composite за підсумками сесії піднявся на 173,67 пунктів (1,48%) і становив 11891,79 пунктів.

Котирування акцій Fastly Inc., яка управляє мережею доставки контенту (CDN) і підтримує багато популярних веб-сайтів, злетіли на 27,7% за підсумками торгів. Аналітики BofA Securities поліпшили рекомендації для них до "купувати" з "нижче ринку".

Вони ж підняли рейтинг паперів Ralph Lauren Corp. до "купувати" з "нейтрально", що спричинило підвищення вартості виробника модного одягу на 4%.

Папери Apple Inc (NASDAQ:AAPL) подорожчали на 1,9%, Walmart (NYSE:WMT) Inc. - на 1,5%, McDonald's Corp. - на 1,4%, Boeing Co. (SPB: NYSE:BA) і International Business Machines Corp. - на 1,3%, Amazon.com Inc (NASDAQ:AMZN). - на 2%, Netflix Inc (NASDAQ:NFLX). - на 3,2%.

Водночас ціна паперів Fidelity National Information (NYSE:FIS) Services впала на 12,5%. Фінтехкомпанія опублікувала прогноз, згідно з яким виручка в 2023 році очікується в діапазоні $14,2-14,45 млрд. Аналітики в середньому прогнозували вищий рівень - $15 млрд, за даними FactSet.

Акції Chevron Corp (NYSE:CVX). подешевшали на 0,6%, Walt Disney Co (NYSE:DIS). - на 0,4%, Tesla (NASDAQ:TSLA) - на 1,1%.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd