Американські фондові індекси зросли на 0,2-0,6%

Американські фондові індекси завершили помірним підйомом сесію в понеділок, трохи відновившись після різкого зниження за підсумками попереднього тижня.

Минулого тижня Dow Jones втратив 3%, що стало найзначнішим падінням з вересня минулого року. Індекс S&P 500 опустився на 2,7%, Nasdaq - на 3,3%.

Падіння Волл-стріт спровокували сигнали збереження високої інфляції в США. Як показали опубліковані в п'ятницю статдані, індекс споживчих цін (індекс PCE) у Штатах у січні збільшився на 0,6% відносно попереднього місяця, показавши максимальний приріст за півроку.

Індекс PCE Core, який не враховує вартість продуктів харчування та енергоресурсів, збільшився також на 0,6% за місяць (у грудні - на 0,4%). У річному вираженні зростання індикатора, яке уважно відстежує Федеральна резервна система під час оцінки ризиків інфляції, прискорилося до 4,7% порівняно з 4,6% у грудні. При цьому аналітики очікували менш значного підйому - на 0,4% і 4,3% відповідно.

"Незважаючи на короткий тиждень, індекс S&P 500 показав максимальне тижневе падіння з початку року. Індикатор протестував 200-денну ковзну середню на рівні 3940 пунктів. Найімовірніше, на цьому рівні індекс отримає деяку підтримку в короткостроковій перспективі, але зрештою ми очікуємо падіння нижче за цю позначку, що відкриє шлях до грудневих мінімумів у районі 3775 пунктів", - написав старший технічний стратег BTIG Джонатан Крінскі.

Тим часом у понеділок стало відомо, що обсяг замовлень на товари тривалого користування в США в січні впав на 4,5% щодо грудня, коли показник підскочив на 5,1%. Аналітики, опитані Trading Economics, очікували зниження на 4%.

Аналітики частково пояснюють зростання індексів у понеділок деяким зниженням прибутковості американських держоблігацій, зазначає MarketWatch.

Індекс Dow Jones Industrial Average зріс на 72,17 пунктів (0,22%) і становив 32889,09 пунктів. Лідером зростання в індексі стали акції Caterpillar Inc (NYSE:CAT), що подорожчали на 1,6%, а лідером зниження - папери Walgreens Boots Alliance (NASDAQ:WBA), що подешевшали на 1,2%.

Standard & Poor's 500 підвищився на 12,2 пунктів (0,31%) - до 3982,24 пунктів.

Nasdaq Composite підскочив на 72,04 пунктів (0,63%) і склав 11466,98 пунктів.

Акції біотехнологічної компанії Seagen Inc. підскочили на 10% на повідомленнях ЗМІ про те, що американський фармацевтичний гігант Pfizer (NYSE:PFE) Inc. веде переговори про купівлю компанії. Ринкова вартість Seagen зараз становить близько $30 млрд, і покупець, ймовірно, повинен буде доплатити надбавку до цієї суми. Капіталізація Pfizer скоротилася на 2,3%.

Ціна паперів Union Pacific Corp (NYSE:UNP). зросла на 11% на новині, що залізничний оператор планує знайти заміну нинішньому головному виконавчому директору Ленсу Фріцу в 2023 році. Як ідеться у пресрелізі компанії, "рада директорів шукає CEO з довгим послужним списком і досвідом у сфері безпеки, операційної ефективності, поліпшення клієнтських сервісів, інновацій, а також корпоративної культури та сталого розвитку".

Вартість американських депозитарних розписок Li Auto (SPB: NASDAQ:LI) збільшилася на 0,3%. Китайський виробник електромобілів відзвітував про зростання виручки в четвертому кварталі в 1,7 раза завдяки підвищенню продажів і очікує збереження високих темпів зростання в поточному кварталі.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd