Інфляція в США оновила мінімум більше ніж за рік

Споживчі ціни в США в грудні 2022 року збільшилися на 6,5% порівняно з тим же місяцем 2021 року, випливає із даних Федерального бюро статистики праці.

Інфляція у США сповільнилася — Фiнансовий клуб

Це найнижче зростання цін за рік — після жовтня 2021 року (тоді було 6,2%). Інфляція сповільнилася шостий місяць поспіль після піку у червні 2022 року (9,1%). Вартість енергії у США зросла у грудні на 7,3%, вартість продуктів харчування — на 10,4% порівняно з груднем 2021 року.

У листопаді 2022 року інфляція становила 7,1%, у вересні було 8,2%. Незважаючи на поступове уповільнення зростання цін, вона все ще сильно випереджає цільове значення Федеральної резервної системи США (ФРС) на 2%.

Уповільнення інфляції знижує тиск на ФРС, що підвищує базову ставку для боротьби зі зростанням цін, зазначив Bloomberg.

Кожну деталь звіту щодо інфляції ринок уважно вивчатиме, особливу увагу — до показника ключової інфляції, у якому виключається вартість продуктів харчування та енергоресурсів, написало агентство. Ключова інфляція склала 5,7% — поки що теж вища за цільове значення ФРС.

Це означає, що регулятор довше триматиме базову ставку підвищеною, написало агентство.

«Пізно почавши реагувати, ФРС навряд чи призупинить цикл посилення грошово-кредитної політики, поки інфляція насправді не опиниться під контролем», — заявив Bloomberg старший ринковий стратег консалтингової компанії Lazard Рональд Темпл.

Груднева статистика разом із даними за попередні місяці, які виявлялися менше, ніж очікувалося, стійко вказують на уповільнення інфляції, що може переконати ФРС підняти базову ставку на нараді 1 лютого лише на 0,25 процентного пункту, зазначив Bloomberg.

Як очікується, ФРС має ще збільшити ставку, перш ніж зупинитися та оцінити, як найшвидше посилення політики позначається на економіці, написало агентство.

Нагадаємо, на засіданні 14 грудня Федрезерв підвищив базову ставку на 50 базисних пунктів. До цього чотири рази поспіль ставка збільшувалася на 75 базисних пунктів за один раз.

Наразі ставка на максимальному з 2007 року рівні — 4,25−4,5% річних. Під цей відсоток комерційні банки США кредитують один одного на короткі терміни.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd