Європейський Центробанк може підвищити ставки вперше за 11 років

Європейський Центробанк може підвищити ставки вперше за 11 років.

ЄЦБ в липні може розпочати підвищення відсоткових ставок уперше за 10 років  « Новини | Мобільна версія | Бізнес.Цензор.НЕТ

На тлі прискорення інфляції в єврозоні ЄЦБ може вдатися до підвищення процентних ставок уперше за останні 11 років. Крім того, очікується, що на засіданні 21 липня європейський регулятор представить новий антикризовий механізм, який призначений для скорочення розбіжностей у вартості запозичення для різних держав регіону.

На думку низки економістів, Європейський Центробанк може підвищити ставки одразу на 50 б.п. Імовірність агресивнішого посилення грошово-кредитної політики ЄЦБ (раніше регулятор сигналізував про готовність підняти ставки в липні на 25 б.п.) обговорюється на тлі посилення інфляційного тиску в регіоні.

За даними Євростату, за підсумками минулого місяця споживчі ціни в єврозоні зросли на 8,6% до червня 2021 року. Інфляція перевищує цільовий показник ЄЦБ більш ніж у 4 рази.

У той же час, аналітики Citi називають підвищення ставок одразу на 50 б.п. «ризикованим кроком», хоча, за їхніми словами, існує низка причин, через які багато керівників можуть бажати такого значного перегляду.

«Якщо вони підуть на це без явного попередження і видимих причин, ми побоюємося, що це може кинути тінь і на інші обіцянки, включаючи боротьбу з фрагментацією в регіоні», – зазначають експерти Citi.

Аналітики Berenberg Bank, у свою чергу, прогнозують, що 21 липня ЄЦБ підвищить ставки на 25 б.п., у вересні – на 50 б.п. та у грудні 2022 року – ще на 25 б.п.

За підсумками червневого засідання Європейський Центробанк очікувано зберіг базову процентну ставку за кредитами на нульовому рівні. Ставка за депозитами, як і раніше, мінус 0,5%, тоді як ставку за маржинальними кредитами було зафіксовано на рівні 0,25%.

Нагадаємо, на думку представників українських банків, на сьогоднішньому засіданні НБУ збереже облікову ставку на рівні 25%.

ДОСТУП ДО ФІНАНСОВИХ РИНКІВ ТА АНАЛІТИЦІ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН
зареєструйтеся та отримайте 7 днів безкоштовно
Реєстрація
asd